Полезно

» Предимствата да закупим апартамент в затворен комплекс

Търсенето на имоти в затворени комплекси, става все по-голямо през последните години. Изследвания сочат, че близо 70% от апартаментите се продават преди груб строеж. Броят на проектите с контролиран достъп се увеличава. Тези имоти са предпочитани, защото са в по-спокойни райони, в нискоетажни сгради и със специфична архитектура.

Една от най-важните причини за покупка на апартамент в затворен комплекс са сигурността и спокойствието, които той предоставя. Липсата на непознати във входа и на детската площадка са част от критериите за спокойствие, които се свързват с комплексите от затворен тип.

Затворените комплекси имат редица предимства, част от които са:

-   обикновенно затворените комплекси се правят в покрайнините на градовете, до големи пътни артерии, които спомагат за бърз достъп до центъра и други важни обекти;

-  има много зелени площи;

-  ниско строителство;

-  има голямо отстояние между сградите;

-  наличие на лично парко място;

- някои от тях предлагат редица допълнителни удобства като магазини, химическо чистене, фитнес и СПА център;

- басейн;

- по-лесно управление и поддръжка.

Желаещите да имат имот в затворените комплекси търсят сигурност, екстри, усобства за семейството, уединена среда и сходен социален статус. Всичко това отрежда на апартаментите в комплекси от затворен тип значителни предимства пред жилищата в панелни блокове и кооперации и стават все по-желани от млади семейства и потребители, търсещи по-добър жизнен стандарт.

» Полезни съвети при покупка на първо жилище

Ако с нетърпение очаквате да закупите първия имот в живота ви, направете всичко възможно да избегнете няколко от най-големите грешки при този тип покупки. Покупката на жилище може да е една от най-големите в живота ви, но не е задължително да е една от най-трудните.

1. Една от най-честите грешки е покупката на жилище, без да познавате собствените си финансови възможности. Както се уверихме от финансовата криза, това, което банките определят, че можете да си позволите като месечен разход, не винаги съвпада с вашата преценка. Като начало направете списък на месечните си разходи – за автомобил, храна, заеми и кредитни карти, застраховки и др. Не забравяйте и големите плащания, които правите веднъж годишно – отпуски, застраховки, данъци и др. След тези сметки вече ще имате по-ясна представа колко още можете да похарчите за покупка на жилище. Твърде вероятно е да се окаже, че не можете да си позволите желаните квартал и квадратура на имота. Ако е така и нямате възможност за допълнителен доход, помислете как да намалите останалите си разходи.

2. Обърнете внимание и на разноските за такси при покупката, както и разходите за застраховки, ремонти и поддръжка на имота. Станете ли собственик, месечните ви разходи със сигурност ще се увеличат. Най-разумният вариант е да съберете всички разноски за годината и да разделите сбора на 12 (така ще имате представа за месечните си разходи). Ако можете да си позволите да заделяте за жилище по 1000 лв. месечно, извадете от тях разходите за такси и поддръжка. Остатъкът представлява средствата, които можете да заделяте за обслужване на ипотечния кредит при покупката.

3. Често хората пристъпват към покупка, без да са наясно каква сума може да очакват под формата на банков заем. За да избегнете тази грешка, започнете избора на имот едва след като сте получили предварително одобрение от банката. В противен случай рискувате да си загубите времето и в крайна сметка да се окаже, че банката няма да ви кредитира в очаквания размер или ще го направи при неприемливи за вас условия. Ако вече сте капарирали имота, може да загубите капарото.

4. Купувачите на първи имот често трябва да правят компромиси с шумни улици, по-лошо изложение или етаж, непланирани ремонти, защото средствата им са ограничени. Ако не сте склонни да отстъпвате от първоначалните си желания, останете под наем, докато попаднете на идеалното жилище на приемлива за вас цена. Най-добре обаче е да направите списък с характеристиките, на които наистина държите и тези, с които може да направите компромис.

5. Ако сте решени на компромиси при първата си покупка, не правете такива за важните неща. Например не е удачно да купувате жилище с една спалня, ако планирате да имате деца и знаете, че ще се нуждаете от поне две. От друга страна, заради прекалена придирчивост може да изтървете наистина изгодна сделка. Ако не харесвате плочките в банята, купете имота и направете ремонт след време, когато се поотърсите от харчовете за покупката.

6. От изключително значение е местоположението на жилището и инфраструктурата в района. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо – детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н.

7. Важен е и типа на строителството – тухла или панел. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срокът за използването му. Напоследък на българския пазар навлизат и нови строителни техники, като екологичното строителство и сглобяемите къщи, които са сравнително евтини и имат добра изолация.

8. Обърнете внимание на разпределението на стаите и на кой етаж се намира жилището. Етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то е добре да се замислите и да вземете предвид останалите фактори.

9. Много често продавачите на имоти правят евтини подобрения с цел да вдигнат продажната цена. Такива трикове може да заслепят по-неопитните купувачи и те да платят 10 000 лв. повече заради подобрения, чиято реална стойност е много по-ниска. Хубаво е да търсите имот, чийто потенциал не е експлоатиран докрай и подобренията, които ще направите, ще ви позволят да го препродадете на значително по-висока цена след време.

10. Не пристъпвайте към преговори без помощта на доверен брокер на имоти или адвокат. Не е етично един и същ агент да представлява продавач и купувач по сделката, дори ако му платите комисиона.

11. Не подценявайте заобикалящата ви среда. Преди да пристъпите към покупка, съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете – какви са градоустройствените планове, има ли неизползвани терени и какво ще се строи на тях. В противен случай може да се окаже, че след пет години през задния ви двор ще мине главна улица. Всичко това влияе не само върху вашето спокойствие, но и върху цената на имота ви във времето.

» Основни грешки при избора и покупка на имот

Жилищният въпрос винаги е бил сред най-важните за хората.


На първо място, защото човек се нужда от покрив над главата си, и на второ, защото за придобиването му се иска немалък собствен или заемен капитал. Особено ако купувачът желае да се измести да живее в по-голям град.

Приемайки, че необходимата сума е налична, независимо дали е дошла по-лесно или е плод на дългогодишен труд, е важно да се подходи разумно към сделката.

Какво имаме в предвид при допускането на основните грешки - или тяхното избягване:

Да купиш по-евтино

Първоначално вниманието на купувачите неизменно се привлича от ниската цена на офертата. Малцина са тези, които могат да устоят на изгодно предложение като например апартамент в близост до центъра на цена като за такъв в панелен квартал в покрайнините.

Редно е обаче подобни изключително изгодни цени да се проверят внимателно, защото при жилищата няма разпродажби, няма промоции тип "само днес", няма ликвидации, няма "ново зареждане". Ако цената е твърде ниска, е възможно да се сблъскате с неприятни последствия, като това да станете жертва на измама или пък на обстоятелствата, от които се опитва са избяга сегашният собственик на имота, защо не и агенция на недвижими  имоти желаещи просто да увеличат броя си клиенти.

Да купиш по-бързо

Често купувачите вярват на препоръката да купят възможно най-бързо, защото жилищата поскъпват бързо. Настоящата ситуация е точно противоположната - Сега е момента, най-вероятно е най-често споменаваната от консултантите фраза пред Вас.

Всъщност опасността от прогресивен ръст на цените често силно се преувеличава – продавачите, които пускат имот на вторичния пазар, рядко променят цената на предложението.

На първичния пазар пък цената на квадратен метър в изграждащите се обекти започва да расте още от самото начало на етап строителен изкоп и може да се повишава планомерно в течение на целия строителен цикъл. Шансовете именно през този период, през който търсите жилище, цените на първичния пазар да скочат осезателно, не е толкова голям, колкото в бързината да купите първото попаднало ви жилище.

Разбира се, мнозина успяват да спечелят, като купят имот бързо и евтино от продавач, който спешно се нуждае от пари. Така или иначе обаче става въпрос за голям еднократен разход, затова е добре да се прояви търпение и да се проучи пазара не само по думите на брокерите, но и по лични наблюдения, обяви в интернет или специализирани издания.

Да купиш, независимо от всичко

За мнозина покупката на жилище е постъпка, граничеща с подвиг. Затова някои подхождат към сделката подобаващо, мобилизирали всички сили и готови на всякакви жертви, за да се сдобият с ключ за собствено жилище.

В подобен момент купувачите могат да възприемат като несъществени някои външни недостатъци на имота, свързани не с техническото изпълнение, а подробности като местоположение, транспортни връзки и степен на развитие на инфраструктурата.

Затова експертите съветват да се изчака емоциите да отшумят, за да се оцени избраното жилище по определени критерии, така че да бъдат пропуснати особености като например шумна улица под прозорците.

На зелено.

Все пак не забравяйте, че кризата не е приключила или поне че съществува голяма доза несигурност дали най-лошото е преминало и кога нещата ще започнат да се възстановяват.

Опасността от фалит на строителни предприемачи не само че не е отминала, но продължава да е голяма. Секторът се сочи от специалистите като един сред най-застрашените. Да се купи на зелено от относително млад предприемач с малка история и неясно бъдеще е до голяма степен "хазарт".

Да не говорим, че за завършено жилище, запаси от каквито има в момента, бихте могли да се пазарите и да се доближите до голяма степен до цената, която ще ви бъде предложена за зеленото.

Не забравяйте, че при покупка на зелено трябва да планирате и допълнителни разходи за живот под наем и то в продължение на доста дълъг период от време. Като отчетете и тях разликата между двете цени става още по-малка.

Да не говорим, че при вече построеното жилище би могло да се провери много лесно дали има тежести върху него. В другия случай, вашето бъдещо жилище най-вероятно ще е заложено в полза на банката до момента на евентуалното му бъдещо прехвърляне.

Панелка.

В условията на пазар на купувачи и голям избор (за разлика от само допреди две-три години), за да се замислите изобщо за панелно жилище, трябва да имате много сериозно основание, примерно цената да е поне два пъти по-ниска. В противен случай, тази алтернатива в никакъв случай не е по-доброто решение. Става въпрос не само за това, че панелите изобщо не могат да се сравняват по качество с новото строителство, но и по отношение на бъдещото реновиране, тъй като вече са значително амортизирани. Ако става въпрос за инвестиция, то реализирането на капиталова печалба също може да бъде заплашено.

Следващите грешки са може би и най-често срещаните - финансовата неграмотност може да доведе до неприятни последици ...

Капариране преди да е договорен кредит

Един от лесните начини да изгорите с една значителна по размер сума особено в настоящите условия на затруднено кредитиране. Такива примери има все повече. Не си мислете, че ако сте говорили с банката си само преди шест месеца и ви е дадена устна уговорка, че ще ви се отпусне кредит, това е сигурно. Нещата се променят непрекъснато.

Купувате повече, отколкото ви трябва

Всеки си мисли за семейство и деца, а и повечето хора обичат да живеят в къща. Ако перспективите обаче не са ви точно такива, то може би покупката на многостайно жилище не е най-правилното решение за вас. От една страна най-вероятно банката няма да ви финансира в достатъчно голяма степен, а от друга, защо да плащате в момента за нещо, което няма да ползваме в следващите пет-десет години например.

Задлъжнявате преди да си купите имот

Значителни по размер покупки са недопустими, ако сте решили да си купувате имот. Тук влизат покупките на автомобили, тегленето на потребителски краткосрочни кредити, издаването на ваше име на няколко кредитни карти и др. Това значително намалява кредитния ви рейтинг и възможността да разчитате на ипотечен кредит.

Не отчитате всички разходи

При покупката на имот трябва да разполагате с една определена сума в брой, която ще ви се наложи да използвате за разходи като нотариуси, данъци и други скрити разходи.

Не четете договора

Не само, че трябва вие да го прочетете внимателно, но трябва да се консултирате и с адвокат. Обикновено договорите се дават от продавачите, като бъдете сигурни, че те защитават изцяло техните интереси. Не се страхувайте да преговаряте и да искате да се променят определени клаузи от договора, или да се включат и допълнителни такива. В крайна сметка договорът е двустранно споразумение, което се предполага, че би следвало да защитава интересите и на двете страни.


Това далеч не е пълният списък с грешки, които може да се направят поради нетърпение или твърде голямо въодушевление. Не трябва да се забравя, че покупката на жилище не се прави всеки ден. Няма гарантирани подходи за избягване на мошеници или как да не се пропуснат скрити недостатъци на имота, но малко внимателност никога не е излишна.

» Правовая составляющая - ВНЖ и ПМЖ ...

Закон об иностранцах в Республике Болгария

Данный закон регулирует условия въезда и пребывания иностранцев в Болгарии. Приводим статьи Закона, регулирующие следующие моменты:

 • Въезд в Болгарию
 • Разрешение на продолжительное пребывание (ВНЖ)
 • Разрешение на постоянное пребывание (ПМЖ)
 • Основания для непродления разрешения
 • Право на работу по найму
 • Административные меры принуждения

 

Въезд в Болгарию

Необходимые документы: действительный загранпаспорт (или иной замещающий его документ), въездная виза или транзитная виза, либо приглашение в случаях безвизового режима (ст.8). С Россией и другими странами СНГ Болгария имеет визовый режим.

Виза является разрешением на въезд, выезд, пребывание или транзитное прохождение через территорию Болгарии, причем вид выданной визы зависит от цели посещения, срока и места выдачи. Визы могут быть выданы (соответственно это и виды виз):

 1. трансферт в аэропорту;
 2. транзитное перемещение;
 3. краткосрочное пребывание;
 4. групповые;
 5. долгосрочное пребывание;
 6. выданные при пересечении границы.

Срок пребывания в стране на основании визы не может быть более 90 дней.

Выдача виз для долгосрочного пребывания предварительно согласуется со службой по административному контролю над иностранцами.

В соответствии со ст.10 иностранцу может быть отказано во въезде в страну или выдаче ему визы если:

 1. своими действиями поставил под угрозу стабильность или интересы страны, или имеются данные о том, что он действует против стабильности страны;
 2. своими действиями он ущемил достоинство и престиж болгарского народа и болгарского государства;
 3. является членом преступной организации, занимается незаконной деятельностью, подлежащей уголовному преследованию, включая торговлю людьми и их незаконное перемещение через границу (4);
 4. был выслан из страны не менее 10 лет назад, а также не восстановил в 6-месячный срок государственные затраты на его высылку (експульсирование);
 5. совершил уголовное преступление на территории Болгарии и приговор его составил более чем 3 года лишения свободы;
 6. для въезда/транзита в/через страну использовал фальшивые или поддельные документы;
 7. страдает заболеванием, опасным для общественного здоровья в стране (по критериям Международной организации здравоохранения) или у него нет сертификата о вакцинации или прибыл из района с тяжелой эпидемической обстановкой;
 8. не располагает необходимыми средствами для самообеспечения и обязательной страховки, необходимыми во время его пребывания в Болгарии, а также для последующего выезда из страны;
 9. ранее нарушал граничный, паспортно-визовый режим, валютный или таможенный режим Республики Болгарии;
 10. при своем предыдущем пребывании нарушил трудовое или налоговое законодательство страны;
 11. является кандидатом за въездную визу с документом, подтвеждающим окончательный выезд от территории другой страны, в которой он до этого момента пребывал.

В визе может быть отказано, если лицо въезжает в страну как иммигрант, не имея специального разрешения на этого или имеются данные, что лицо планирует использовать территорию Болгарии как транзитную зону для миграции в другие страны (ст.11).

Виза на краткосрочное пребывание выдается иностранцу, который въезжает в страну один или несколько раз на срок до 90 дней в рамках 6 месяцев с момента первого пересечения границы. Многоразовая виза на краткосрочное пребывание может выдаваться сроком до 1 года, если иное не предусмотрено международными договорами или актами Правительства. Групповая виза выдается на срок до 30 дней (при наличии группового паспорта).

Виза на долгосрочное пребывание выдается иностранцу, который желает продолжительно или постоянно проживать в Болгарии на основе одного из условий, указанного в ст. 24 и 25. Эта виза дает право иностранцу на одноразовый въезд в страну на срок до 90 дней. Срок действия этой визы в случае продления не может превышать 6 месяцев. Это ограничение прилагается до тех пор, пока иностранец не получил разрешение на пребывание со стороны службы административного контроля над иностранцами.

Необходимые документы и требования при въезде и транзите через территорию Болгарии (ст.19):

 1. располагает необходимыми финансовыми ресурсами содержать себя (40$ на человека в день);
 2. располагает необходимыми финансовыми ресурсами для выезда из страны;
 3. въездная или транзитная виза для государства, которое он будеть посещать или через которое он будеть проезжать, если это необходимо;
 4. обязательная страховка, определена с актом Правительства;

 

Пребывание в Болгарии

Пребывание иностранца в Республики Болгарии осуществляется на основе:

 1. выданной визы;
 2. международного договора или облегченного визового режима;
 3. разрешения от службы по административному контролю за иностранцами.

Продление срока пребывания иностранца осуществляется только после получения разрешения от Службы. (ст.22)Иностранцы пребывают в Болгарии краткосрочно и долгосрочно. Краткосрочное пребывание длиться до 90 дней от момента въезда в страну.

Долгосрочное пребывание может быть:

 1. продолжительное — разрешенный срок до 1 года;
 2. постоянное — разрешенный срок не определен (равен сроку действия загранпаспорта, продлевается при изменении срока действия загранпаспорта) (ст.23).

Пункт 1 Разрешение на продолжительное пребывание (ВНЖ) могут получить иностранцы, которые:

 1. имеет разрешение от органов Министерства труда и социальной политики на право работать по трудовому правоотношению в Болгарии;
 2. осуществляет коммерческую деятельность в стране в законоустановленном порядке , причем в результате этой деятельности были созданы не менее 10 рабочих мест для болгарских граждан (данное требование не распространяется на иностранцев — граждан стран ЕС) ;
 3. поступили на дневную форму обучения в лицензированном учебном заведением;
 4. являются иностранными специалистами, пребывающими в Болгарии на основе подписанных уже международных договоров;
 5. имеют основание получить разрешение на постоянное пребывание или заключили брак с гражданином Болгарии или постоянно пребывающим в стране иностранцем;
 6. являются представителями иностранных фирм, зарегистрированные в Болгарской торгово-промышленной палатой;
 7. являются финансово обеспеченными родителями постоянно пребывающего в стране иностранца;
 8. поступили на длительное лечение в учреждения здравоохранения и располагают необходимыми финансовыми средствами на лечение и самообеспечение;
 9. является корреспондентом иностранных СМИ, имеющих аккредитацию в Болгарии;
 10. являются пенсионно-обеспеченными и располагают достаточными средствами для самообеспечения;
 11. развивают деятельность по Закону об иностранных инвестициях;
 12. отменен;
 13. являются членами семьи иностранца, получившего разрешение на продолжительное пребывание;
 14. являются родителями иностранца, получившего разрешения на продолжительное пребывание на основанием ст.28, п.5;
 15. имеет разрешение от органов Министерства труда и социальной политики осуществлять деятельность на свободной практике в Болгарии. Вышеперечисленным лицам следует также иметь жилье, средства на содержание, обязательные страховки и социальное и медицинское страхование.(ст.24)

Пункт 2 Разрешение на постоянное пребывание (ПМЖ, ст.25) могут получить иностранцы:

 1. болгарского происхождения;
 2. два года после заключения гражданского брака с гражданином Болгарии или с постоянно пребывающим на территории Болгарии;
 3. малолетние и несовершеннолетние дети болгарских граждан или иностранцев, постоянно пребывающих в стране, которые не заключили брак;
 4. родители болгарского гражданина, которые его содержат, а в случаях узнавания или усыновления — после истечения 3 лет от момента узнавания или усыновления;
 5. пребывали на законном основании без перерывов на территории страны в последних 5 лет, причем срок пребывания, разрешенный по ст.24, п.1, т.3 НЕ УЧИТЫВАЕТСЯ (образование);
 6. инвестировали в стране более 250 000 $ (с января 2005 г — 500 000 $) в законоустановленном порядке.
 7. которые не являются лицами болгарского происхождения, рожденными на территории Болгарии, потерявшие болгарское гражданство по выселенческим соглашениям или по собственному желанию и желают постоянно жить на территории страны (ст.25).

При наличии особого вклада в экономическое или общественное процветание, национальную оборону, науку, технологию, культуру или спорт иностранцу предоставляется право на постоянное пребывание не учитывая требования ст.25.

Не продлевается срок долгосрочного пребывания иностранцу (ст.26):

 • в случаях, указанных в ст.10 и 11.
 • или вообще изымается право на долгосрочное пребывание иностранцу, за которому выяснилось что пребывал на территории Болгарии в прошедший год менее 6 месяцев и 1 дня.
 • не выдается или изымается уже выданное разрешение на долгосрочное пребывание иностранцу, если есть данные, что лицо заключило брак только с целью обхода норм, регулирующие режима по получения разрешения на пребывание в Болгарии. Принимает решение в таком случае Служба по административному контролю за иностранцам на основе следующие данные:
 1. обстоятельство, что супруги живут отдельно;
 2. отсутствие вклада по обязательствам, накладываемым браком;
 3. обстоятельство, что супруги не были знакомы до брака;
 4. предоставление противоречивых личных данных о другом супруга (имя, адрес, национальность, профессия), об обстоятельства встречи и первого знакомства или об иной личной важной информации;
 5. обстоятельство, что супруги не разговаривают на одном и том же языке, разбираемым для обоих супругов;
 6. оплата дополнительной суммы денег до заключения брака, вне общепринятых и связанных с обычаями дары;
 7. если установлено, что лицо и ранее заключало браки, с целью обхода норм, регламентирующих режима по отношению к иностранцам.

Вышеуказанные данные могут быть получены (установлены) на основе заявления третьих лиц, чьи интересы были ущемлены или после проверки и расследования госорганов. Служба по административному контролю за иностранцами в обязательном порядке заслушивает все стороны в конфликте.

Иностранцам, чей въезд на территорию Болгарии был сделан на одном основании, не продлевается срок пребывания на другом основании, за исключением случаев неотлагательного характера или если был заключен брак с гражданином Болгарии. Срок пребывания может быть продлен не более 6 месяцев до истечения срок действия их национальных документов (загранпаспортов).

 

Право на работу (Ст.33)

 1. Иностранцы, имеющие разрешение на постоянное пребывание на территории Болгарии, могут поступать на работу в порядке, установленным для граждане Болгарии.
 2. Иностранцы, имеющие разрешение на краткосрочное или продолжительное пребывание на территории страны, могут вступать в трудовые отношения только после получения разрешения органов Министерства труда и социальной политики.
 3. Иностранцы, получившие право (разрешение) на работу, могут работать только у своего работодателя и на срок, определенным сроком разрешения на работу.

Административные меры принуждения (Ст.40)

(1) У иностранца отнимается право на пребывание в Республики Болгарии, в случаях когда:

 1. прекратились основания по ст.24, п.1 и по ст..25, п.2 и 6;
 2. есть необходимые основания, указанные в ст.10;
 3. было установлено, что предоставленные данные для его получения являются неверными;
 4. брак был прекращен до истечения 5-летнего срока от его заключения в случаях, указанные в ст. 25, п.2;
 5. в течении 1 года после получения разрешения иностранец не установился и не пребывает на территории Болгарии, за исключения случаев по ст. 25, п.6;
 6. было установлено, что иностранец отсутствовал на территории Болгарии за предыдущий год не менее 6 месяцев и 1 дня.

(2) Право на пребывания отнимается у иностранца, когда есть те основания, указанные в ст.11.

В соответствие со ст.42а. иностранцу запрещается въезд на территорию Болгарии, если есть основания, указанные в ст. 10 и 11, причем срок запрета может быть до 10 лет.

» Таксите - задължителният разход при покупка на имот

Придобиването на собствено жилище обикновено е свързано с положителни емоции. Ако новата собственост обаче не идва като дарение от роднина по права линия, а се купува, бъдещият новодомец трябва да предвиди едно немалко разходно перо и за таксите, свързани със самата покупка. А като се добавят данъците и заплащането на консултантските услуги (на агенцията за недвижими имоти, както и на евентуален адвокат), сумата значително набъбва.
Неизбежните разходи, които се правят при покупко-продажба на недвижим имот, включват нотариална такса и такса вписване. Те се определят въз основа на договорената сума на сделката. И ако таксата за вписване може да се определи като пренебрежимо малка, то това не важи за нотариалната (виж таблицата).
Извън тях се плаща и данък за придобиване на имущество по Закона за местните данъци и такси. И в този случай налогът се определя на база на договорената сума за покупко-продажбата, като тя не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота. Данъкът, който се плаща в случая, е 2 процента. Това означава, че при сделка за 100 000 лв. например дължимият данък е 2000 лв. В практиката обаче налогът по-често се изчислява на база на данъчната оценка на имота. Причината е, че тя е по-ниска от пазарната стойност на съответната недвижимост и по този начин се спестява плащането на по-висок данък. Дори след актуализацията на данъчните оценки от началото на тази година в големите градове на страната те продължават да са сравнително по-ниски от пазарната стойност на имотите.
Не се облагат имоти, които се прехвърлят като дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Данъкът за придобиване на имущество е сред първите допълнителни разходи при покупката на жилище. Едва след като той е платен, нотариусът може да извърши сделката. За да удостовери извършената покупко-продажба, той изготвя проект за нотариален акт, който се прочита на страните и след това се подписва от тях и от нотариуса. Подписаният документ се предава от нотариуса за вписване в съответната служба по вписванията. Едва след това купувачът получава вече вписания нотариален акт.
Вече като горд собственик на ново жилище, купувачът има още една задължителна среща с агенцията по приходите (бившата данъчна администрация). В двумесечен срок от сключването на сделката той е задължен да уведоми съответната служба на агенцията по местонахождение на имота, че го е придобил. Изискването е записано в чл. 14, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, но често се забравя или изобщо не се знае от българските граждани. А глобата за този пропуск стига до 400 лв., плюс неплатените данъци и лихвите по тях, както и неплатените местни такси, сочи законът.
При уведомяването на администрацията за новия имот се подава и данъчна декларация за облагане с годишен данък, според която започва изчисляването на ежегодните данък сгради и такса смет.
Изчислявайки разходите около покупката на ново жилище, не бива да се забравят и комисионите за посредническите агенции. Все повече българи прибягват до тях при този тип сделки в търсене на сигурност, че няма да бъдат излъгани с фиктивни документи. Обичайният процент комисиона, който взимат повечето сериозни посреднически агенции у нас, се движи между 2.5 и 3% от стойността на сделката.
По данни на агенциите за търговия с недвижими имоти, напоследък около 60% от този вид сделки се плащат с кредити. Покупката на имот със заем от банка обаче увеличава допълнително първоначалните разходи по тази инвестиция. Причината е, че се дължи и такса за управление на кредита. Обикновено тя се изчислява като процент от стойността на заема и се плаща още при тегленето му.


ТАБЛИЦА

Нотариални такси
 

Стойност на сделката Такса
До 100 лв. 15 лв.
От 101 до 1000 лв. 15 + 1.5% за горницата над 100
От 1001 до 10 000 лв. 28.50 + 1% за горницата над 1000
От 10 001 до 50 000 лв. 118.50 + 0.5% за горницата над 10 000
От 50 001 до 100 000 лв. 318.50 + 0.2% за горницата над 50 000
Над 100 000 лв. 418 + 0.1% за горницата над 100 000, но не повече от 3000 лв.
Документи
Някои от необходимите документи при сключване на сделка, които удостоверяват правото на собственост:
- Нотариален акт
- Договор за продажба, сключен по реда на Наредбата за държавните имоти, Закона за общинската собственост и Закона за държавната собственост на държавни или общински имоти. Ако са сключени след 01.06.1996 г., трябва да бъдат вписани в службата по вписванията
- Удостоверение за наследници на лицата, които са собственици по документа за собственост
- Нотариално завещание, саморъчно завещание, вписано в службата по вписванията, ако е обявено след 01.01.2001 г.
- При продажба на жилище - съпружеска собственост от един от вече бившите съпрузи - съдебно решение за развод с приключило делбено дело, което доказва, че другият съпруг вече няма собственост върху имота

» Условия за пребиваване и права за придобиване на имоти

Условията и редът, при които гражданите на други държави - членки на Европейския съюз, и членовете на техните семейства, както и гражданите на държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, и на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства влизат, пребивават и напускат Република България, се определят със Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства. Гражданите на Европейския съюз пребивават в Република България за срок до три месеца, без визи, с валидна лична карта или валиден паспорт. След този срок, същите трябва да притежават удостоверение за продължително или постоянно пребиваване на гражданин на Европейския съюз. За целта подават заявление до Дирекция „Миграция" – МВР, СДВР или областните дирекции на МВР съгласно Закона за влизането, пребиваването и напускането на територията на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства. Условията и редът, при които гражданите на държави, които не са членки на Европейския съюз /трети страни/, могат да влизат, пребивават и напускат Република България, се определя от Закон за чужденците в Република България /ЗЧРБ/. Този закон се прилага и за членовете на семействата на български граждани, които не са граждани на Европейския съюз.
Чужденец може да влезе в Република България, ако притежава редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава се изисква.
Не се изисква виза, когато това е предвидено в Регламент (ЕО) № 539/2001 на Съвета, в други актове на ЕС с обвързващо действие, в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Министерския съвет.
Не се изисква виза и когато чужденецът притежава валидно разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България.
Чужденците, притежатели на имот в република България, които желаят да пребивават в България могат да кандидатстват за виза за краткосрочно пребиваване с цел планирано пребиваване с продължителност не повече от три месеца в рамките на всеки 6-месечен период, считано от датата на първото влизане на територията на Република България.
Повече подробности относно необходимите документи и процедура за кандидатстване за виза може да се получи на интернет страницата на Министерството на външните работи- www.mfa.bg
Вещно-правният режим на придобиването и упражняването на право на собственост върху недвижими имоти на територията на Република България от чужди граждани е регламентиран от Конституцията на Република България (чл. 22), Закона за собствеността (чл. 29 и чл. 29а), както и от редица други нормативни актове, съдържащи специални правила - Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (чл. 3, чл. За, чл. 36, чл. 10а), Закона за горите (чл. 23 и чл. 24), Закона за наследството (чл. 5), Закона за защитените територии (чл. 10) и др.
Гражданите на държавите-членки на ЕС или на държавите-членки по Споразумението за Европейското икономическо пространство, могат да придобиват право на собственост върху земя в съответствие с изискванията, определени в закона, в съответствие с Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз. До края на 2011 г. чуждестранните физически лица бяха ограничавани от притежаването на земя като втори дом. От 01.01.2012 г. това ограничение е отпаднало и чуждестранните инвеститори могат да придобиват земя, върху която са построени техните жилища. Все пак, ограничението все още е валидно по отношение на собствеността върху земеделски земи.То ще отпадне на 01.01.2014 г.